Welkom!

Hallo,
Leuk dat je komt kijken en lezen op mijn blog.
Hier wil ik beschrijven met welke creatieve dingen ik bezig ben, afgewisseld met dingen die me bezighouden.
Ik zou het heel erg leuk vinden als je een reactie achterlaat.

Anna Martijne

zaterdag 31 december 2011

Völle geluk in 'n tuk!


Van de titel van dit blog weet ik in ieder geval zeker dat het twents is, maar volgens mij ook achterhoeks...
Vorig jaar kwam ik op de site www.septemberspring.nl een leuke aanvulling tegen op het patroon oud & nieuw slinger. Het gaat om een melkbus en een nijjoarsrollechie (kniepertje is misschien beter bekend). Gisteren heb ik alle patroondeeltjes voor de melkbus uitgeknipt en vandaag heb ik de melkbus gemaakt. Voor de volgende jaarwisseling wil ik de hele slinger maken.

De traditie hier in de achterhoek en twente, en misschien ook nog wel delen van drenthe, is dat er op oudjaarsdag carbid wordt geschoten in een melkbus. Een kleinere variant is bijv. het bekende 'buisman' blikje.
Voor carbid schieten is een goede melkbus met in de bodem een gaatje van enkele mm, carbid, water, een aansteekstok en een veilige schietplaats nodig. Zorg voor veiligheid, houd publiek op voldoende afstand! Stukjes carbid gaan samen met wat water in de melkbus. Het deksel van de melkbus (of een voetbal) wordt stevig op de melkbus geplaatst. Even schudden met de melkbus zodat er gas ontstaat ( het gaatje in de bodem afdekken met een propje papier o.i.d., carbid vormt samen met water gas). Even wachten totdat er voldoende gas in de bus zit. Dan wordt de brandende aansteekstok bij het bodemgaatje gehouden. Het gas ontbrand, een zware doffe dreun weerklinkt, het deksel (of de bal) vliegt een flink aantal meters door de lucht.

Een korte vooruitblik op 2012: ik ga 2 give aways houden, eentje bij het aantal van 50 volgers van mijn blog en eentje ter ere van mijn verjaardag op bevrijdingsdag.
In mijn volgende blog in het nieuwe jaar zal ik laten zien wat er te winnen valt bij de eerste give away.

Rest mij nog om jullie een goede jaarwisseling toe te wensen en völle geluk in 'n tuk.

zondag 25 december 2011

Kerstswap 2011


Bij de groep de priegelaars op Ravelry werd een priegelprutskerstswap gehouden. Ik kreeg van Carin, alias carinspixels een leuke kerstslinger met daaraan een broekje, jasje, wantjes, sokjes, sjaaltje, mutsje en zuurstokje. Dit alles gehaakt in de traditionele kerstkleuren. Verder hangen er aan de slinger nog 2 houten hartjes bekleed met rood-wit geruite stof en houten knoopjes erop. Ik ben heel erg blij met deze kerstslinger, hij heeft zelfs al een mooi plaatsje voor het raam gekregen en is vanuit het ziekenhuisbed dat tijdelijk in de woonkamer staat goed te zien. Carin had goed gelezen en begrepen dat ik de versieringen voor de kerst dit jaar alleen moest aanbrengen, omdat Patrick de 14e is geopereerd aan zijn heup. Hij ligt veel op bed en als hij iets loopt, doet hij dat op krukken. Doordat het ziekenhuisbed in de woonkamer staat, is er dit jaar geen plaats voor een grote kerstboom. Ik was dan ook maar wat blij dat de Action enkele weken geleden minikerstboompjes in de aanbieding had.